02177638731 – 02177638732
دی اریتور (Deaerator) یا سیستم هوا زدایی دیگ بخار بویلر به دستگاهی گفته میشود که با انجام مجموعه فعالیت های پیش گرمایش و حذف گازهای نامحلول در آب و دی اکسید کربن، خروجی مناسبی را برای خوراک بویلرهای دیگ بخار فراهم می کند. با توجه به تاثیر هوازدایی از آب بر افزایش کارایی و عملکرد بویلرهای دیگ بخار، این دستگاه کاربرد گسترده ای در صنعت و مخصوصا در پالایشگاهها دارد. آسایش افزا ایمن به عنوان یکی از تیم های طراحی و تولید دی اریتور Deaerator به معرفی کامل این دستگاه و نحوه عملکرد این نوع از هوازدا خواهد پرداخت.
هوازدا یا دی اریتور به دستگاه و فرآیندی گفته میشود که در آن گازهای نامحلول اکسیژن و کربن دی اکسید از آب ورودی به بویلر حذف می گردد. بویلر به دیگ های بخاری یا آب گرم تحت فشار گفته میشود که در صنایع مختلف از قبیل نیروگاه ها، کارخانجات صنعتی و مواد غذایی و غیره کاربرد دارد. در این گروه از تجهیزات به مرور و بخاطر رسوب کردن اکسیژن آب در دیواره های آن و همچنین واکنش شیمیایی که با کربن دی اکسید انجام می دهند منجر به خوردگی دیواره ها و آسیب وارد شدن به دیگ بخار می گردد. اکسیژن موجود در آب با واکنش به کربن دی اکسید در نهایت اسید کربنیک تولید می کند که به شدت در خوردگی فلزات موثر است.
استفاده از دی اریتور (Deaerator) باعث میشود تا میزان اکسیژن نامحلول در آب و کربن دی اکسید کاهش پیدا کرده و در نهایت از خوردگی دیواره های دیگ بخار بویلر جلوگیری شود. توجه داشته باشید که با افزایش کربن دی اکسید در آب ورودی به دیگ بخار، PH آب تا حد زیادی کاسته میشود و در نهایت محیط شرایط اسیدی پیدا می کند و خوردگی به مرور رخ خواهد داد.
روال و اساس کار دی اریتورها بر این قانون مهم بنا شده است که در دمای اشباع، گازهای اکسیژن و نیتروژن در آب با کمترین فشار از آن جدا شده و با خروج از دی اریتور امکان ورود به دیگ بخار را پیدا نخواهند کرد. این قانون به قانون هری دالتون شهرت دارد.
در واقع دی اریتور دو کاربرد بسیار مهم در دیگ بخار دارد که عبارتند از:
به هوازدایی و علت اصلی استفاده از آن در ابتدای متن اشاره شد اما یکی از دیگر از کاربردهای بسیار مهم دی اریتور، استفاده از آن در مرحله پیش گرمایش آب می باشد که تاثیر بسیار زیادی بر کارایی و عملکرد بویلر خواهد داشت. ورود آب با دمای پایین به دیگ بخار باعث میشود تا شوک حرارتی صورت گیرد که آسیب بسیار زیادی بر دیگ وارد خواهد کرد. علاوه بر کاهش طول عمر دیگ بخار، ظرفیت بخار دهی دستگاه نیز با ورود آب با دمای پایین به آن با کاهش زیادی مواجه می گردد. به همین منظور از دی اریتور در پیش گرمایش آب ورودی به بویلر استفاده میشود.
بدون در نظر گرفتن شیوه هوا زدایی در Deaerator می توان مراحل انجام این کار را به این صورت بیان نمود:
به اختصار می توان شیوه کار انواع مختلف سیستم های هوازدایی به این صورت است که ابتدا آب وارد دستگاه شده و حجم بالایی از گازهای نامحلول در آن و کربن دی اکسید حذف شده و از شیر خروجی به بیرون منتقل می گردد. به منظور حذف میزان اکسیژن باقی مانده در آب از مواد جاذب اکسیژن استفاده میشود که پرکاربردترین آنها شامل موارد زیر می باشد:
با توجه به روال کار و شیوه ای که برای جداسازی اکسیژن و گازهای نا محلول در آب به کار گرفته میشود، سیستم های هوا زدایی از دیگ بخار را می توان به دو گروه کلی تقسیم نمود که عبارتند از:
یکی از رایج ترین انواع سیستم هوازدایی دیگ بخار، دی اریتورهای سینی دار می باشد. ساختار کلی این نوع هوازدا شامل یک دیگ افقی با برجستگی در وسط آن می باشد که در بالای قسمت برجستگی نوعی کلاهک به شکل گنبد قوسی شکل قرار گرفته است. آب از قسمت گنبد دستگاه وارد شده و بر روی سینی هایی با منافذ متعدد قرار میگیرد و به صورت قطرات ریز به پایین منتقل میشوند. همزمان با ورود آب به منافذ سینی، بخار هوازدا از پایین با فشار کم رو به بالا حرکت نموده و از منافذ سینی عبور می کنند. در صورت برخورد آب با بخار هوازدا، به دلیل افزایش دمای آب و رسیدن به دمای اشباع، بخش زیادی از گازهای موجود در آن جدا شده و همراه با بخار هوازدا از شیر تخلیه بالای گنبد به بیرون از دستگاه منتقل میشوند.
پس از این مرحله آب به منبع افقی وارد شده و برای جداسازی اکسیژن باقی مانده در آن از جاذب اکسیژن از قبیل سولفیت سدیم استفاده شده و در نهایت اکسیژن باقی مانده با آن واکنش انجام داده و به سولفات سدیم تبدیل میشود. سولفات سدیم خاصیت خرودگی و رسوب نداشته و برای دیگ بخار مشکلی ایجاد نخواهد کرد. در نهایت آب از شیر تخلیه به منبع تغذیه قرار گرفته شده در بیرون دی اریتور با فشار کم منتقل خواهد شد.
نکته بسیار مهم در این نوع دی اریتور این است که شیر تخلیه گاز در بالای گنبد باید به اندازه ای باز شود که اکسیژن موجود در بخار براحتی از مخزن خارج شود. در صورت عدم توجه به این مساله، بخشی از اکسیژن جدا شده از مرحله هوازدایی مجدد وارد آب خواهد شد.
در نوع دیگر Deaerator دستگاه از یک مخزن افقی تشکیل شده که درون آن شامل چند بخش می باشد که هر یک وظایف خاصی را بر عهده دارند. سمت چپ ترین بخش در این دستگاه عمل پیش گرمایش صورت می گیرد تا بخش جداسازی گاز از آب راحت تر صورت گیرد. آب از نازل های فنری شکل با منافذ کوچک عبور کرده و به صورت اسپری و افشانه ای وارد دستگاه می گردد و با بخاری که از پایین دستگاه وارد این بخش میشود گرم خواهد شد.
بعد از این گام، آب وارد بخش دوم دستگاه شده و بخار هوازدا از پایین و با فشار کم به آن برخورد کرده و در نهایت گازهای نامحلول و اکسیژن از آن خارج شده و از شیر بالای دستگاه به بیرون منتقل خواهد شد. آب حاصل بعد از اضافه شدن مواد جذب کننده اسکیژن در صورت لزوم به مخزن پایین دستگاه منتقل شده و برای استفاده در دیگ بخار مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در استفاده از سیستم هوازدایی دیگ بخار لازم است چند نکته مهم در نظر گرفته شود که عبارتند از:
اصلی ترین دلایل و مزایایی که کاربرد سیستم هوازدایی دیگ بخار را تا این اندازه گسترده کرده است عبارتند از:
با توجه به مزایای فوق از این دستگاه هوازدا می توان در پالایشگاه ها، کارخانجات تولید مواد غذایی و لبنی، بیمارستان ها، بخش های کشاورزی صنعتی مانند گلخانه ها استفاده نمود.
آسایش افزا ایمن تولید کننده انواع دی اریتور (Deaerator) بوده و تمام استانداردهای لازم در طراحی و تولید این گروه از محصولات را با دانش مهندسان و تکنسین های خود به کار برده است. به منظور خرید دی اریتور یا دریافت مشاوره و راهنمایی قبل از خرید این محصولات می توانید از راه های ارتباطی پایین صفحه استفاده نمایید. لازم به ذکر است که آسایش افزا ایمن یکی از شناخته شده ترین تیم های تولید محصولات تصفیه آب و فاضلاب می باشد
شرکت آسایش افزا ایمن در دهه 70 با هدف ارایه خدمات مشاوره مهندسی در امور ساخت و بهره برداری سیستم های تصفیه آب و فاضلاب فعالیت خود را آغاز نموده است. این مجموعه با در اختیار گرفتن دانش فنی روز دنیا و تکیه بر فناوری های نوین مهندسی در زمینه طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی تجهیزات و سیستم های آب (صنعتی، خانگی، استخر) و فاضلاب فعالیت می نماید.
طراحی و اجرا: ماهیان
دیدگاهتان را بنویسید