دفتر مرکزی: تهران، شریعتی، سه راه طالقانی، اول آمل، پلاک ۷۵، واحد ۲۵

آنتی اسکالانت

آنتی اسکالانت

آنتی اسکالانت (antiscalant) یا ضد رسوب از مواد بسیار پرکاربرد در صنعت تصفیه آب می باشد که از ایجاد رسوب بر روی ممبران های دستگاه های آب شیرین کن صنعتی تا حد بسیار زیادی جلوگیری می کنند. این مواد برخی دارای پایه فسفاته بوده و گروهی از آنها نیز پایه پلیمری دارند و عدم انتخاب نوع مناسب و باکیفیت آنها منجر به کاهش طول عمر ممبران ها و راندمان دستگاه های تصفیه آب می گردد. آسایش افزا ایمن؛ ارائه دهنده مواد شیمیایی تصفیه آب و فاضلاب در ادامه به معرفی انواع مختلف antiscalant ها پرداخته و مزایا و معایب استفاده از مواد ضد رسوب نامرغوب، فرمول شیمیایی و همچنین فرمول و نحوه محاسبه میزان تزریق آنتی اسکالانت اسیدی و قلیایی، قیمت و موارد مهم در خرید و فروش آنها را شرح خواهد داد.

آنتی اسکالانت چیست؟

یکی از بزرگترین مشکلات در تصفیه آب و همچنین شیرین سازی آب دریا، وجود مقدار زیاد املاح و نمک می باشد که به مرور بر روی تجهیزات تصفیه انباشته و رسوب می کنند. سولفات استرونیوم (SrSO₄)، سولفات باریوم (BaSO₄)، کربنات کلسیم (CaCO₃) و سولفات کلسیم (CaSO₄) و همچنین رسوبات سیلیکا (SiO₂) از جمله ترکیباتی هستند که منجر به ایجاد رسوب در ممبران های اسمز معکوس می گردند. رسوب و انباشته شدن بیش از اندازه این ترکیبات بر روی ممبران ها منجر به رخ دادن پدیده ای به نام scaling میشود که آسیب جدی به موتور و سایر تجهیزات دستگاه آب شیرین کن وارد می کند. به همین منظور لازم است به شیوه های مختلف از ایجاد رسوب بر روی این سطوح تا حد امکان جلوگیری شود.

 

استفاده از مواد آنتی اسکالانت یا ضد رسوب که به ضد رسوب نیز معروف می باشند از جمله راهکارهای مناسب برای این منظور می باشد که از تاثیر بسیار زیادی بر کاهش رسوب بر روی غشا دارند. این مواد که پایه فسفاته و پلیمری دارند، باعث میشوند تا از کاهش راندمان دستگاه های کاهش دهنده TDS جلوگیری شده و از ایجاد خرابی و پاره شدن ممبران ها ممانعت به عمل آید.

انواع آنتی اسکالانت یا ضد رسوب

مواد ضد رسوب را می توان بر اساس ترکیبات و فرمول شیمیایی آنها به گروه های مختلفی تقسیم بندی نمود. از جمله این موارد می توان به دو گروه کلی اشاره نمود که نوع اول پایه فسفاته داشته و در گروه دیگر از مواد پلیمری تشکیل شده اند. در نوع فسفاته این مواد کربوکسیلیک و فسفاته وجود داشته و قدرت بسیار بالایی در کاهش رسوب گیری تجهیزات تصفیه آب دارند. در نوع دیگری این مواد که پایه پلیمری دارند، قادر به جلوگیری از رسوبات کربناته و سولفاته بوده و گزینه ای کاربردی برای استفاده در فرآیند شیرین سازی آب دریا می باشند.

 

علاوه بر فسفاته یا پلیمری بودن مواد ضد رسوب، می توان آنها را بر اساس مقدار PH نیز در گروه های مختلفی تقسیم بندی نمود که عبارتند از:

 

آنتی اسکالانت اسیدی

از مهم ترین ویژگی های این گروه می توان به PH کمتر از سه آنها اشاره نمود که باعث میشود تا در حذف رسوبات کربنات کلسیم بسیار موثر عمل کنند. به عنوان مثال، ضد رسوب RO 120 که دارای رنگ کهربایی می باشد، از جمله مواد ضد رسوب هستند که در این گروه قرار گرفته و از ایجاد رسوب فسفات کلسیم  و آهن و کربنات کلسیم به خوبی جلوگیری می کنند.

 

آنتی اسکالانت قلیایی

مواد ضد رسوب که دارای خاصیت قلیایی می باشند از جمله گزینه های کاربردی برای جلوگیری از رسوب فلزات مختلفی از قبیل آلومینیوم و منگنز و همچنین آهن موثر عمل می کنند. این مواد دارای پایه فسفاته بوده و از جمله نمونه های پرکاربرد در این گروه می توان به آنتی اسکالانت قلیایی جنسیس اشاره نمود.

 

آنتی اسکالانت خنثی

گروه دیگری از مواد ضد رسوب که PH آنها در بازه 5 تا 6 می باشد، به صورت خنثی عمل نموده و می توان با ممبران های مختلفی از آنها استفاده نمود.

 

فرمول شیمیایی آنتی اسکالانت یا ضد رسوب

نکته بسیار مهم در فرموش شیمیایی آنتی اسکالانت ها یا فرمول ترکیبات ضد رسوب ها این است که این مواد بر اساس میزان PH و همچنین نوع رسوبات موجود در آب با هم کاملا متفاوت هستند. به عنوان مثال در فرمول شیمیایی آنتی اسکالانت هایی که پایه پلیمری دارند، اسید کربوکسیلیک، پلی فسفات، پلی اکرلیک اسید و همچنین پلیمرهای آنیونی استفاده میشود. در نوع دیگری از این مواد ترکیبی از پلی دی سدیم پروپانفسفونات ها به چشم میخورد که در فرایند ساخت آنها از سیکلوپلیمریزاسیون باتلر استفاده می گردد.

کاربرد آنتی اسکالانت در تصفیه آب

همان طور که در طول متن بارها اشاره شد، این مواد به شدت در برابر ایجاد رسوب بر روی ممبران های دستگاه های آب شیرین کن صنعتی و اسمز معکوس مقاومت می کنند. ایجاد رسوب بر روی ممبران ها به مرور از کارایی آنها تا حد زیادی می کاهد و راندمان دستگاه را در کاهش سختی آب پایین می آورد. به همین منظور از مواد ضد رسوب استفاده میشود. عملکرد این مواد برای جلوگیری از ایجاد رسوب بر روی غشا، ایجاد تاخیر در روند تشکیل رسوب میشود. در سیستم های آب شیرین کن صنعتی از تجهیزات مختلفی از جمله فیلتر شنی و فیلتر کربنی استفاده میشود که هر یک در حذف املاح و آلاینده های موجود در آب موثر عمل می کنند. در نهایت نیز فیلترهای میکرونی مورد استفاده قرار میگیرند که تاثیر بالایی در کیفیت آب خروجی دارند.


کاربرد آنتی اسکالانت ها در تصفیه آب قبل از فیلترهای میکرونی و بعد از فیلتر شنی و فیلتر کربنی می باشد و با ایجاد تاخیر در روند تشکیل رسوب، املاح را همراه با پساب ها از دستگاه RO خارج می کند.



آنتی اسکالانت اسمز معکوس

از اصلی ترین موارد کاربرد این مواد می توان به اسمز معکوس اشاره نمود. آنتی اسکالانت اسمز معکوس به همراه مقدار کمی از مواد اسیدی به سیستم تزریق شده و از ایجاد رسوب روی ممبران ها جلوگیری می کند. مواد اسیدی تزریق شده از تشکیل رسوب های کربنات کلسیم و فسفات کلسیم جلوگیری نموده و مقدار شاخص LSI را در بازه یک تا دو تنظیم می کنند.


عوارض آنتی اسکالانت یا ضد رسوب ممبران

به همان اندازه که آنتی اسکالانت می تواند به افزایش طول عمر دستگاه اسمز معکوس کمک کند، انتخاب نوع نامناسب و استفاده نادرست از آن می تواند به این تجهیزات آسیب وارد کند. به طوریکه می توان از عوارض آنتی اسکلانت های نامناسب، به ایجاد محیطی اسیدی در آب و خوردگی در تجهیزات اشاره نمود. علاوه براین، عدم تزریق آن به مقدار مناسب باعث میشود تا رسوب زیادی بر روی ممبران ها ایجاد گردد. رسوب گیری منافذ ممبران ها به مرور فشار زیادی را به موتور دستگاه وارد نموده و همچنین مصرف انرژی را نیز تا حد زیادی افزایش می دهد. علاوه براین، به مرور دبی آب خروجی از دستگاه کاهش پیدا خواهد کرد.


محاسبه میزان تزریق آنتی اسکالانت

با توجه به عوارض عدم تزریق مواد ضد رسوب به مقدار مناسب در دستگاه تصفیه، لازم است با کمک فرمول آن مقدار دقیق محاسبه گردد. در فرمول محاسبه تزریق آنتی اسکالانت فاکتورهای مختلفی نقش دارند که از مهم ترین آنها می توان به نوع این مواد اشاره نمود. علاوه براین، مقدار PH، دما، مقدار TDS و دبی آب ورودی نیز همگی در این فرمول نقش دارند و در نهایت مقدار دوز دقیق به کمک نرم افزارهای مخصوص از جمله Corola.t اندازه گیری می گردد.


نحوه تزریق آنتی اسکالانت

با توجه به اینکه این مواد ضد رسوب برای جلوگیری از رسوبات مختلف روی ممبران ها کاربرد دارند، به همین دلیل بین فیلتر کارتریج و پمپ فشار تزریق میشوند. پس از تعیین محل مناسب برای تزریق این مواد، مقدار دقیق دوز مورد نیاز بر حسب شرایط موجود از نظر مقدار آب و ph و غیره، آنتی اسکالانت ها وارد سیال میشوند. برای تزریق از دوزینگ پمپ استفاده میشود که با توجه به نوع آنها می تواند تمام مراحل اندازه گیری و تزریق به صورت خودکار باشد یا با دخالت اپراتور انسانی انجام شود.



تست آنتی اسکالانت

در روند تولید آنتی اسکالانت آزمایش های متعددی انجام میشود تا محصول با بهترین کیفیت و درجه خلوص و کارایی تهیه شود. در حالت کلی تست آنتی اسکالانت که در محیط های آزمایشگاهی و بر اساس استانداردهای NACE و ASTM انجام میشوند، میزان کارایی و بازدهی این مواد مورد سنجش قرار میگیرد. علاوه براین، درصد بازدارندگی مواد از ایجاد رسوب سولفات کلسیم و کربنات کلسیم و غیره به صورت کیفی و کمی نیز در این تست اندازه گیری شده و به محصول درجه کیفیت اختصاص داده میشود.



انتخاب بهترین آنتی اسکالانت

برند تولید کننده آنتی اسکالانت در ایران و کشورهای خارجی ویژگی های مختلفی را برای محصولات خود ارائه می دهند. به همین دلیل تفاوت هایی در کیفیت و همچنین تراکم و PH و غیره در آنها وجود دارد. در انتخاب آنتی اسکالانت با بهترین کیفیت و ویژگی ها لازم است به موارد زیر توجه شود:


تراکم آنتی اسکالانت

یکی از موارد بسیار مهم در انتخاب این مواد، توجه به میزان تراکم یا دانسیته آنها می باشد. آنتی اسکالانت های موجود در بازار دارای تراکم های 2 تا 8 گرم بر متر مکعب بوده و بر اساس نوع سیال مورد نظر می توان نوع مناسب را انتخاب نمود.


Ph آنتی اسکالانت

همان طور که اشاره شد، این مواد ضد رسوب دارای انواع مختلف اسیدی، قلیایی و خنثی بوده و از نظر عملکرد با هم تفاوت دارند. با توجه به سیال مورد نظر و نوع املاح و یون ها و ترکیبات موجود در آنها باید PH ایده آل برای آنتی اسکالانت را انتخاب کرد.


کاربردهای آنتی اسکالانت

با توجه به قدرت بسیار زیاد این مواد در جلوگیری از ایجاد رسوب در تجهیزات و دستگاه ها، کاربردهای زیادی برای آنها وجود دارد. از جمله موارد کاربرد آنتی اسکالانت می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:


  • جلوگیری از ایجاد رسوب در نانوفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون
  • ممانعت از تولید رسوب در دستگاه آب شیرین کن صنعتی یا RO
  • حذف ترکیبات مستعد در تشکیل رسوب در سیستم های سرمایشی و گرمایشی و دیگ بخار و بویلر
  • جلوگیری از تشکیل رسوب در تاسیسات پالایشگاه ها و صنایع پتروشیمی

مزایای تزریق آنتی اسکالانت

دلیل اصلی کاربرد زیاد این مواد، مزایا و نقاط مثبت متعدد آن می باشد که عبارتند از:

  • صرفه جویی در هزینه ها با دلیل قدرت زیاد در حذف مواد رسوب کننده و تزریق با دوز کم
  • جلوگیری از تشکیل لایه های رسوب روی سطح ممبران و تجهیزات صنعتی
  • افزایش طول عمر ممبران و کاهش هزینه های مورد نیاز برای تعویض فیلترها
  • سازگاری با محیط زیست و عدم تولید ترکیبات خطرناک و مضر

علیرغم تمام مزایای فوق، معایبی نیز در استفاده از این مواد وجود دارد که از مهم ترین آنها می توان به مصرف انرژی زیاد به دلیل فشار روی پمپ ها اشاره نمود. علاوه براین، دبی آب خروجی از دستگاه های تصفیه نیز کاهش یافته و سختی آب نیز افزایش پیدا می کند. این معایب در شرایطی بروز می کنند که آنتی اسکالانت انتخابی از نظر کیفیت در سطح ایده آلی قرار نگرفته و مقدار دوز تزریق شده نیز به درستی محاسبه و تعیین نشده باشد.



قیمت آنتی اسکالانت

قیمت آنتی اسکالانت بر اساس برند تولید کننده و وارداتی یا داخلی بودن مواد آن، نوع و ترکیبات آنها، مقدار ph و کیفیت تعیین می گردد. با توجه به تنوع بالا در مواد ضد رسوب و همچنین نوسانات موجود در نرخ ارز پیشنهاد می کنیم برای استعلام قیمت آنتی اسکالانت با کارشناسان فروش آسایش افزا ایمن در ارتباط باشید.



خرید آنتی اسکالانت

نوع مواد ضد رسوبی که در فرایند تصفیه آب و شیرین سازی آن مورد استفاده قرار میگیرد، بر اساس نوع و مقدار املاح موجود در آب و شرایط محیطی و دما متفاوت خواهد بود. علاوه براین، استفاده از نوع نامناسب و ضد رسوب های نامرغوب می تواند آسیب های جدی به دستگاه وارد کند، به همین دلیل کارشناسان گروه آسایش افزا ایمن قبل از خرید آنتی اسکالانت مشاوره رایگان ارائه داده و گزینه های مناسب را پیشنهاد می دهند.



فروش آنتی اسکالانت

فروش آنتی اسکالانت در تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و سایر شهرهای ایران با تضمین کیفیت به صورت عمده و جزئی از خدمات آسایش افزا ایمن به شمار می رود. کارشناسان فروش این مجموعه مشاوره برای انتخاب آنتی اسکالانت قبل از خرید ارائه داده و تمام آنچه لازم است درباره تولید کننده، عملکرد و برند و ویژگی های این مواد بدانید را در اختیارتان قرار خواهند داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره ما

شرکت آسایش افزا ایمن در دهه 70 با هدف ارایه خدمات مشاوره مهندسی در امور ساخت و بهره برداری سیستم های تصفیه آب و فاضلاب فعالیت خود را آغاز نموده است. این مجموعه با در اختیار گرفتن دانش فنی روز دنیا و تکیه بر فناوری های نوین مهندسی در زمینه طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی تجهیزات و سیستم های آب (صنعتی، خانگی، استخر) و فاضلاب فعالیت می نماید.

مجوز های ما

© تمامی حقوق برای شرکت آسایش افزا ایمن محفوظ می باشد.

طراحی و اجرا: ماهیان