دفتر مرکزی: تهران، شریعتی، سه راه طالقانی، اول آمل، پلاک ۷۵، واحد ۲۵

منبع انبساط

منبع انبساط

منبع انبساط (expansion tank) از کاربردی ترین تجهیزات در سیستم های حرارت مرکزی می باشد که با کنترل فشار از ترکیدگی لوله های گذر آب جلوگیری می کند. ساختار منبع انبساط بر اساس نوع و محل نصب آنها تعیین میشود و بر همین اساس این گروه از تجهیزات در دو گروه مخزن انبساط باز و بسته تقسیم بندی میشوند. با توجه به اهمیت بسیار زیاد این گروه از تجهیزات کنترل فشار در سیستم های گرمایشی، در ادامه تمام آنچه باید درباره طراحی و تولید منبع انبساط بدانید را معرفی خواهیم کرد. با آسایش افزا ایمن؛ تولید کننده منبع انبساط و تاسیسات حرارت مرکزی و فاضلاب همراه باشید.

منبع انبساط چیست

بالا رفتن حجم آب و فشار آن در اثر گرما در سیستم های گرمایشی و حرارتی یکی از بزرگترین مشکلاتی می باشد که خسارت های زیادی را به همراه دارد. به منظور کنترل این فشار و جلوگیری از ترکیدگی لوله های آب از مخازنی تحت عنوان مخزن انبساط (expansion tank) استفاده میشود. علاوه براین، در برخی از مواقع و به دلایل مختلف ممکن است فشار آب موجود در سیستم حرارتی با کاهش زیادی مواجه شده و در نتیجه انتقال آن دچار اختلال خواهد شد. از دیگر وظایف در نظر گرفته شده برای این مخازن، کنترل حجم آب موجود در سیستم می باشد که مخصوصا در سیستم های آب گرم خانگی برای انتقال آب به طبقات بالایی ساختمان کاربرد زیادی دارد.

انواع منبع انبساط

مخازن انبساط با توجه به نحوه عملکرد آنها و ساختار کلی که بر هر یک در نظر گرفته میشود به دو گروه منبع انبساط باز و بسته تقسیم میشوند. این دو نوع مخزن به طور کامل از نظر ساختار و شکل، محل نصب و نحوه عملکرد با هم متفاوت هستند که عبارتند از:

 

منبع انبساط باز

کنترل فشار موجود در مخازن انبساط به روش های مختلفی انجام میگیرد که در نوع منبع باز، از فشار هوا برای ایجاد تعادل در فشار آب و میزان بخار موجود در دیگ و همچنین جبران آب کاهش یافته در سیستم استفاده میشود. به منظور دست یافتن به این هدف لازم است منبع در ارتفاع حداقل دو متر بلاتر از منبع و مبدل گرما قرار داده شود تا کنترل فشار به بهترین شکل و بالاترین کارایی صورت گیرد. لازم به ذکر است که، فشار طبیعی هوا که به آب موجود در منبع وارد میشود زیاد نبوده و نمی تواند برای محیط هایی با فشار بالا نتیجه خوبی را ارائه دهد. به همین منظور از منبع انبساط باز در محیط هایی استفاده می گردد که فشار کمی در آنها وجود داشته باشد.

 

ساختار منبع انبساط باز

اجزای منبع انبساط باز شامل مخزن استوانه ای روباز با بدنه ضدزنگ و خوردگی و پنج لوله ورودی و خروجی می باشد که در بالای پشت بام و در ارتفاع بالاتر از مبدل حرارتی نصب می گردد. نحوه کار منبع انبساط باز ساختار ارائه شده شامل مراحل زیر می باشد:

 

  • در اثر حرارت دادن به آب، به مرور با افزایش دما حجم و فشار آن نیز افزایش پیدا میکند و حجم آن در مخزن بالا می رود.
  • مخزن برای ایجاد تعادل در فشار و جلوگیری از سرریز شدن آب، با فشار هوا وارد شده به آن سعی در انتقال آب به سایر بخش های سیستم حرارتی می کند
  • در اثر فشار وارد کردن به آب موجود در منبع، سطح آن کاهش پیدا کرده و آب با فشار مناسب در لوله های آب جریان پیدا می کنند.
  • با افزایش فشار بیش از حد معمول و غیر قابل کنترل با منبع، بخشی از آب و بخار از شیرهای تخلیه اضطراری خارجی خواهند شد.

مزایا منبع انبساط باز

مخزن انبساط باز بخاطر تامین نیروی فشار از طریق هوای آزاد مزایای زیادی به همراه دارد که از مهم ترین آنها می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:

 

  • راه اندازی، نصب و تعمیر آسان
  • قیمت ارزان نسبت به سایر انواع مخازن انبساط
  • ضریب اطمینان بالا بخاطر تخلیه آب اضافه با شیرهای اضطراری

به عبارت دیگر، برای خرید منبع انبساط ارزان در محیط هایی با فشار کم منابع باز می توانند انتخاب مناسبی به شمار روند.

 

 

معایب منبع انبساط باز

علیرغم مزایای زیاد و قیمت مناسبی که مخازن باز به همراه دارند، وجود برخی از معایب باعث میشود همیشه گزینه مناسبی برای ایجاد تعادل در فشار آب و حجم آن در سیستم های گرمایشی نباشند. مهم ترین معایبی که در این گروه از مخازن انبساط به چشم میخورد می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:

 

  • زنگ زدگی و خوردگی بخاطر قرار گرفتن در معرض بارش باران و برف
  • هدر رفتن آب بخاطر تخلیه اضطراری آن در صورت افزایش حجم آب بیشتر از حد مجاز
  • هزینه راه اندازی بیشتر بخاطر نیاز به لوله کشی در پشت بام

علاوه براین، لازم به ذکر است که استفاده از این گروه از مخازن انبساط باعث میشود تا در اثر تماس مستقیم با هوای سرد در زمستان مقدار اتلاف انرژی در آن با رشد زیادی مواجه گردد.

 

منبع انبساط بسته

با توجه به محدودیت های موجود در مخازن باز، نوع دیگری طراحی و تولید شد که تا حد زیادی بر معایب موجود در مدل های قبلی غلبه نموده است. منبع انبساط بسته، نوع دیگری از مخازن می باشد که بر عکس نوع باز در ارتفاع کم و در فاصله کوتاه با دیگ سیستم حرارتی نصب می گردد. علاوه براین، لوله های ورود آب به سیستم حرارتی باید پایین تر از مخزن انبساط قرار گیرند. حجم داخل مخزن به دو بخش تقسیم میشود که در آنها گازهای بی اثر از قبیل ازت و آب از هم جدا شده و با فشار گاز فشار آب متعادل می گردد.

 

ساختار منبع انبساط بسته

منبع انبساط بسته در حالت کلی در دو گروه تقسیم بندی میشوند که عبارتند از دیافراگمی و قابل تنظیم. ساختار منبع انبساط بسته دیافراگمی شامل یک بالشتک می باشد که آب در گردش سیستم حرارتی در آن وارد میشود و در بالای تیوپ گازهای بی اثر قرار دارند. با افزایش دمای آب و افزایش حجم و فشار آن، تیوپ تغیر ساز داده و کمی بزرگتر میشود و زمانی که فشار هوا بیشتر از حد مجاز شد، شیرهای تخلیه باز شده و فشار را در مقدار ثابت شده تنظیم می کنند.

 

نوع دیگر مخازن انبساط بسته، منبع قابل تنظیم هستند که از قبل و بر حسب حجم مقدار آب و شرایط موجود در منبع، فشار ثابت برای آن در نظر گرفته میشود. با افزایش دمای آب به مرور فشار و حجم آن افزایش پیدا نموده و بعد از رسیدن به حد مجاز، شیرهای تخلیه باز شده و گاز اضافه از آن خارج میشود. مساله بسیار مهمی که در این نوع منبع انبساط وجود دارد، ورود گاز به آب داخل مخزن و ایجاد حباب در آن می باشد. وجود حباب در آب با توجه به محیط مورد استفاده آب خروجی از این فرآیند، ممکن است مشکلاتی را به همراه داشته باشد.

مزایا منبع انبساط بسته

در دو نوع مخزن بسته ارائه شده مزایای زیادی وجود دارد و به همین خاطر است که در صنعت اغلب از این نوع مخزن استفاده میشود. از مهم ترین آنها می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

 

  • استفاده از مخازن انبساط بسته در محیط هایی با فشار بالا
  • طول عمر بالا بخاطر عدم برخورد با باران و برف
  • عدم نیاز به لوله کشی بخاطر قرار گرفتن در مسیر لوله های آب
 
 

معایب منبع انبساط بسته

در حالت کلی و در مقایسه با منبع باز، در صنعت و حتی مصارف خانگی نیز تمایل به مخازن بسته می باشد. اما این نوع مخازن نیز دارای معایب متعددی هستند که در زمان خرید باید به آن توجه داشت:

 

  • امکان ورود گاز به آب در نوع مخازن قابل تنظیم و افزایش هزینه ها بخاطر نصب سیستم های هواگیری
  • قیمت زیاد تولید و طراحی منبع انبساط بسته نسبت به نوع باز

کاربرد expansion tank

نیاز به سیستم های گرمایشی و حرارتی نه تنها در محیط های خانگی، بلکه در صنعت نیز وجود دارد. در تمام این محیط ها و به منظور کنترل فشار آب و بخار موجود در مخازن و همچنین تامین فشار مناسب در محیط هایی با فشار آب پایین می توان از expansion tank استفاده نمود. بیشترین کاربرد مخازن انبساط عبارتند از:

 

  • سیستم آب گرم خانگی
  • موتورخانه های صنعتی
  • دیگ بخار بویلر
  • قیمت منبع انبساط

قیمت مخزن انبساط

 
 

با توجه به تفاوت های موجود در طراحی و تولید منبع انبساط و متریال و جنس به کار رفته در قطعات مختلف آن، قیمت های متفاوتی برای این تجهیزات ارائه می گردد. نوع منبع (باز یا بسته)، ظرفیت، جنس بدنه مخزن و سایر تجهیزات به کار رفته در آنها همگی می توانند در قیمت منبع انبساط نقش داشته باشند. برای استعلام قیمت مخازن انبساطی می توانید از طریق راه های ارتباطی ذکر شده در پایین صفحه استفاده نموده و با آسایش افزا ایمن در ارتباط باشید.

 

 

 

طراحی و تولید منبع انبساط

هر یک از expansion tank های تولید و عرضه شده در بازار با توجه به محیط هدف دارای ویژگی های متفاوتی هستند که در حین خرید باید به آن توجه داشت. به عنوان مثال ممکن است در تولید منبع انبساط، ظرفیت آن را برای محیط های صنعتی تنظیم نموده و در نتیجه استفاده از آن در نوع خانگی می تواند اتلاف انرژی و هزینه زیادی را به همراه داشته باشد. آسایش افزا ایمن به عنوان تولید کننده منبع انبساط در ظرفیت های مختلف آماده ارائه مشاوره و راهنمایی های لازم قبل از خرید این تجهیزات می باشد.

 

 

محاسبه حجم منبع انبساط

حجم منبع انبساط از فاکتورهای بسیار مهمی می باشند که لازم است در فرآیند طراحی به آن توجه شود. در محاسبه جچم مورد نیاز و استاندارد لازم است به فاکتورهای مختلفی از قبیل حجم آب در گردش در سیستم گرمایشی، حداکثر دما، حداکثر میزان انبساط و ظرفیت دمایی دیگ، قطر لوله های ورود و خروج توجه شود. البته موارد فوق تنها تعداد محدودی از این فاکتورها بوده و متناسب با باز یا بسته بودن منبع ممکن است عوامل دیگری نیز در نقش داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره ما

شرکت آسایش افزا ایمن در دهه 70 با هدف ارایه خدمات مشاوره مهندسی در امور ساخت و بهره برداری سیستم های تصفیه آب و فاضلاب فعالیت خود را آغاز نموده است. این مجموعه با در اختیار گرفتن دانش فنی روز دنیا و تکیه بر فناوری های نوین مهندسی در زمینه طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی تجهیزات و سیستم های آب (صنعتی، خانگی، استخر) و فاضلاب فعالیت می نماید.

مجوز های ما

© تمامی حقوق برای شرکت آسایش افزا ایمن محفوظ می باشد.

طراحی و اجرا: ماهیان